قرنیه چشم یا corena
قرنیه یا corena
قرنیه عضویست که ورود نور به داخل چشم را کنترل میکند. نکاتی در مور این عضو حسّاس وجود دارد که باید بدانید و در این مقاله سعی داریم تا به آنها اشاره کنیم.
تعریف قرنیه
محل قرارگیری آن دقیقاً جلوی قرنیه و عنبیه است و یکی از مهمترین بخشهای چشم به حساب میآید.
زمانی که چشم درحال انجام عمل دیدن است قرنیه گشادتر از حالت طبیعیاش میشود. این به خاطر وجود اِسکِلِرا (قسمت سفید چشم) است که به آرامی در جلوی قرنیه بالا و پایین رفته و آن را تنگ و گشاد جلوه میدهد.
اگر از روبرو به قرنیه نگاه کنید یک بیضی با قطر افقی 12 میلیمتر و قطر قائم 11 میلیمتر است. ولی اگر از پشت به آن بنگرید دایرهای با قطر تقریبی 7/11 میلیمتر خواهید دید.
ضخامت قسمت میانی قرنیه 550 میکرون یا چیزی در حدود نیم میلیمتر است.
قرنیه از 5 لایه تشکیل شده است، که از جلو به عقب به ترتیب عبارتند از:
1- اِپیثِلیوم قرنیه (The Corneal Epithelium)
خارجیترین لایهی قرنیه است که به اندازهی 5 الی 7 سلّول یا حدود 50 میکرون ضخامت دارد (که این یعنی حدود 10 درصد از کلّ ضخامت قرنیه) و با اشک چشم شسته شده و بیرون ریخته میشود ولی در مدّت زمان یک هفته دوباره تولید شده و جایگزین میگردد.
2- لایهی باومَن (Bowman’s Layer)
چند لایهی فیبری بسیار نازک روی هم قرار گرفته و لایهی نازکی (در حدود 8 الی 14 میکرون) به نام لایهی باومن را تشکیل دادهاند. این لایه همانطور که در شکل میبنید بین استرومای قرنیه و اِپیثِلیوم قرار دارد.
3- استرومای قرنیه (The Corneal Stroma)
این لایهی میانی قرنیه 500 میکرون یا به عبارتی 90 درصدِ ضخامت کلّ قرنیه، ضخامت دارد. این لایه از رشتههای بافت همبند معروف به فیبریل کلاژن تشکیل شده است. این فیبریلها هماندازه و یک شکل بوده و در 200 الی 300 تکه (که به این تکهها لامِلا میگویند) از سطح قرنیه زیرین خود به موازات سطح قرنیه قرار گرفتهاند. فاصلهی دقیق این لاملاها و یک اندازه بودن آنها باعث عبور یکنواخت و هماهنگ نور از قرنیه میگردد.
4- غشای نازک (Descement’s Membrane)
این غشا بسیار نازک است و جالب است که بدانید با گذشت سالیان بر ضخامت آن افزوده میشود به طوری که در چشم کودکان 5 میکرون و در چشم بزرگسالان 15 میکرون ضخامت دارد.
5- اِندوثلیوم قرنیه (The Corneal Endothelium)
این داخلیترین بخش قرنیه در واقع فضای خالی میان قرنیه و عنبیه را پر میکند. اکثر سلولهای تشکیل دهندهی این لایه 6 ضلعی هستند ولی ممکن است که 5 یا 7 ضلعی نیز باشند. این لایه یک تکه بوده و 5 میکرون ضخامت دارد.
حال که بخشهای مختلف قرنیه را به شما معرفی کردیم اندکی هم از کارکد آن سخن میگوییم:
همانطور که گفته شد یک قرنیهی تمیز و سالم نور را به داخل چشم هدایت میکند ولی وظیفهی بسیار مهمّ دیگری نیز دارد که آن انجام 65 الی 75 درصد از وظیفهی متمرکز کردن چشم شماست.
توضیح بیش از این بسیار تخصّصی و خارج از حوصلهی شما خوانندهی عزیز خواهد بود. با توضیح ظرافتها و بخشهای مختلف و بیان نقش این عضو در دید شما تلاش کردیم تا بگوییم با هرچه در توان دارید از عواملی که باعث عفونت چشم، کاهش دید و به خطر افتادن سلامت چشمهایتان میشود اجتناب کنید چرا که با آسیب دیدن عضو حسّاسی مانند قرنیه صدمات جبرانناپذیری به چشمهایتان وارد خواهد شد.
این جملهی معروف چشمپزشکان را هیچگاه از خاطر نبرید:
" چشم بر خلاف بسیاری از اعضای بدن انسان عضو علیالبدل ندارد...!"
پس مراقب سلامت چشمهایتان باشید...!